Jack russell terrier

Egenskaper

Jack russell terrier är en alert, aktiv och intelligent hund med stor personlighet. Den är trots storleken inte en ”knähund”, utan en självständig och aktiv hund som har en traditionell terriers hela hårdhet i både kropp och psyke. Hunden behöver mycket fysisk aktivitet och intellektuell stimulans för att må bra.

Rasen används fortfarande ofta som grythund, men även som jakthund för andra uppgifter, till exempel för spårning. Jack russelln är också vanlig som sällskapshund till exempel hos hästintresserade människor. Eftersom hunden är så självständig kan den röra sig fritt i stall och springa bredvid hästen vid ritt. Jack russell terriern har dessutom en naturlig instinkt och skicklighet att jaga och döda mindre gnagare, vilket kan göra den särskilt lämplig som stallhund.

Utseende

Den officiella rasstandarden är baserad på den australiska standarden, som specificerar en lågställd terrier. Den ideala mankhöjden för jack russell terrier är 25–30 cm. Den skall vara minst 55 % vit. En teckning på kroppen är tillåten, i alla nyanser av brunt och/eller svart var som helst på kroppen. Varken grått eller brindle (tigrerad) är tillåtet. Pälsen kan vara allt ifrån slät till riktigt sträv men mellantinget är dock vanligast, så kallad ”broken”. Den ska vara orädd och självständig men även trevlig att ha att göra med.

Text är hämtad från Wikipedia