Tips och råd till dig som ska köpa en jakthund

Hunden är människans bästa vän. Det är ett gammalt uttryck, men det håller fortfarande. Jakthunden är likaså jägarens bästa vän. En jakthund kan underlätta och bidra mycket för jägaren under jakt. Jakthundar är mycket duktiga på att hitta vilt och kan således hjälpa jägaren med att hitta sitt byte. Ett köp av hund är dock ett mycket stort beslut och du behöver vara mycket noggrann och omsorgsfull när du letar efter den rätta jakthunden. Den här artikeln innehåller råd och tips till dig som ska köpa din första jakthund, bland annat om hur du ska förhålla dig till olika jakthundsraser.

Så bör du tänka när du väljer mellan olika jakthundsraser

En viktig sak att ta ställning till när man köper en hund är vilken ras man är intresserad av. Det är än viktigare när det gäller jakthundar. Olika jakthundsraser har nämligen olika egenskaper som kan vara av stor betydelse för din jakt. Om du ska syssla med älgjakt bör du välja en älghund, då det är en ras som har en särskilt bra förmåga att kunna lukta sig till älgar. Men det finns även andra jakthundsraser som är lämpliga för älgjakt. Jägare som sysslar med jakt på skogsfågel bör välja någon av de jakthundsraser som går under samlingsnamnet ”skällande fågelhundar”. Skällande fågelhundar påkallar fåglarnas uppmärksamhet genom att skälla högt och tydligt. Det finns givetvis många fler jakthundsraser än detta och det viktiga är att man väljer en ras som är lämplig för just den jakt man ska bedriva.

Gå en utbildning innan du skaffar en jakthund

Jakthundar skiljer sig betydligt från vanliga hundar. Det är centralt att man skaffar sig god kunskap om hur man ska ta hand om sin jakthund innan man beslutar sig för att köpa en. I Sverige finns det många utbildade instruktörer för jakthundar som erbjuder utbildningstillfällen som är särskilt riktade till dig som ska köpa din första jakthund. Svenska Jägareförbundet erbjuder utbildningar till dig som ska skaffa en jakthund. Utbildningarna innehåller information om hur du sköter din jakthund, hur du på bästa sätt kan ta hand om den och hur du kan träna upp jakthunden inför det första jakttillfället.

Så hittar du rätt uppfödare

Det finns många olika uppfödare av jakthundar i Sverige. Uppfödarna har god kunskap och kännedom om olika jakthundsraser och kan ge dig bra tips på vilken hund du bör köpa. Precis som i alla andra branscher så finns det bra uppfödare och mindre bra uppfödare. Det bästa sättet att hitta en lämplig uppfödare är att söka på internet efter omdömen och rekommendationer om de uppfödare du är intresserad av. Svenska jaktförbundet och Svenska kennelklubben är intresseorganisationer som ofta har kontakt med olika uppfödare. Du kan med fördel höra av dig till någon av dessa organisationer för att säkerställa att den uppfödare du har tänkt att anlita är professionell och har ett gott renommé. När du jämför jakthundar ska du givetvis också ta hänsyn till priset. Du ska inte betala för onödiga avgifter bara för att uppfödaren är medveten om att du har liten erfarenhet av jakthundar sedan tidigare.

Lämna en kommentar