Bygga hundgård för din jakthund

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kellfri.

Istället för att låta sin jakthund vara instängd i huset när man är hemifrån så är en hundgård en väldigt bra lösning. I vissa fall kan det vara skönt att låte hunden vara där så det går att städa ordentligt hemma också.

Vissa förvarar sina jakthundar dygnet runt året runt i hundgården. Jag själv är inte för den typen av hundhantering. Jag förespråkar att hunden ska vara en del av familjen och jag tror det blir en bättre jakthund av de hundarna som får vara med hela tiden.

Hur går man då tillväga för att bygga sin hundgård?

Dels finns det en del regler att anpassa sig efter. Men de reglerna kommer jag att gå in på i en annan artikel. Till att börja med så måste man bestämma plats. En platt yta är bättre lämpad än en kuperad yta. Detta för att det är lättare att placera ut reglar eller stockar som man sedan skruvar hundgårdssektionerna i.

När jag byggde min senaste hundgård så lät jag en lastbil tippa ett lass med grus på platsen först. Sedan började jag bygga upp sektionerna runt högen för att sedan börja kratta ut gruset.

Ett gäng nätsektioner monterade.

Därefter är det bara att fortsätta med monteringen.

Det är väldigt smidigt. Varje sektion fästs genom dels två skruvar ner i regeln och två bultar i sektionen före. Är platsen för hundgården plan hinner du montera en hel hundgård på en dag utan större ansträngning. Det underlättas såklart av att ha en medhjälpare som kan hjälpa till att hålla i nätsektionerna.

På ett eller flera ställen så får man även montera en dörrsektion för att hundgården ska bli komplett. I den senaste jag byggde så är det totalt tre dörrsektioner. Detta för att den är byggd som två hagar. Mellan hagarna finns en dörr och in till varje hage finns en dörr. Då går hundgården att använda som en stor hage eller två lite mindre.

Hundgården färdigmonterad. Dock saknas en del grus för att det ska vara helt klart.

Det går även att ställa hundgården direkt på gräsmattan. Fördelen med det är att det går ännu snabbare att montera och att den går att flytta efter behov. Dock tror jag att det finns en stor risk för att hundarna då väljer att gräva upp gräsmattan.

En enkel hundgård. Bild från Granngården.

I senare artiklar kommer jag att bygga vidare på hundgården. Dels hur man kan berika hundens tid i hundgården. Samt exempel på kojor eller hundhus som går att bygga åt hunden.

2 svar på ”Bygga hundgård för din jakthund”

Lämna en kommentar