Jakt med hund på vintern

När kylan och snön börjar komma är det dags att tänka till när ni ska ut på jakt. Det blir andra förutsättningar för båda hund och jägare. Som jägare har man alltid alternativet att tända en brasa att värma sig vid. Det har inte hunden. Det i sig betyder dock inte att hunden kommer att frysa när den jagar men det finns andra saker som kan bli problematiska.

Jaga med förnuft

Jaktprov ställs in för drivande raser vid besvärande väderleksförhållanden som storm, skare och stark kyla. Riktvärdet när det gäller kyla är minus 15 grader, för tax minus 10 grader. Även svåra snöförhållanden kan leda till att prov skjuts upp. Här är riktvärdet snö djupare än 30 centimeter, för tax 15 centimeter.

Ställs jaktprov in vid de förhållanden bör man ta en funderar på om man ska jaga själv vid de förhållanden. Det behöver i sig inte vara så att hunden inte klarar det. Men det blir en mycket större påfrestning för hunden. När det är riktigt kallt är det jobbigt för dig att andas med öppen mun. Att då skicka ut hunden att jobba är en rejäl ansträngning för luftrör och lungor.

En annan sak man bör fundera på är att investera i ett rejält hundtäcke så att hunden mellan såtarna. Detta oavsett om det är rejält kallt eller bara en kylig och regnig höstdag.

För jägaren

Blir det mycket lättare att klä sig för rådande väderlek. Dels går det att elda och hålla värmen om man sitter på pass. Annars finns det idag mycket batteridrivna handskar, västar och skosulor för att få lite extra värme.

Lämna en kommentar