Tax

Taxen är en hundras från Tyskland. Den är en grythund och drivande hund, vanlig som sällskapshund. Taxen finns i tre hårlag och tre storlekar vilket ger nio varianter. I en undersökning 2012/2013 utnämndes taxen till en av världens tio populäraste hundraser.

Taxens egenskaper

Taxen är en mångsidig jakthund. Den är känd för sitt envisa lynne, sin starka vilja och sitt intensiva temperament. Den lär sig snabbt. Eftersom taxar avlats för att ha ett bra, starkt skall så låter de ofta som betydligt större hundar.

De svenska taxarna används främst till drevjakt, men även grytjakt förekommer. De sydeuropeiska taxarna anses vara något ”skarpare” och används mer till grytjakt än de svenska. För att få högre utmärkelser på hundutställning måste en tax ha meriter från jaktprov för drivande hund, jaktprov för grythund eller viltspårprov.

Hur ser en tax ut?

Taxen förekommer i tre hårlag; korthårigsträvhårig och långhårig, samt tre storlekar, normalstor tax, dvärgtax och kanintax vilket ger nio varianter.

Strävhåriga taxars päls bör normalt plockas ungefär två gånger per år. De korthåriga saknar nästan helt det behovet. Vissa taxar har en mörkare pälsrand på ryggen, vilket förr kallades ”jaktrand” eftersom man trodde att en sådan antydde att taxen var bättre på jakt.

Text är hämtad från Wikipedia