Träna jakthund under sommaren

Inlägget innehåller annonslänkar för doggie.se

En vältränad jakthund

För att jakthunden ska kunna prestera i skogen krävs det att den får mycket träning. Det går att göra en jämförelse med idrottsmän. De som blir bra tränar mycket. För att hunden ska ha rätt förutsättning att jaga en hel dag så krävs att den är i gott fysiskt skick.

Konditionsträning är en viktig grund för hunden

Grundläggande för att jakthunden ska orka med en hel dag är att den har en god kondition. Att träna kondition går att göra på flera sätt. Det går att cykla, springa och simma med jakthunden. För större hundar av drivande ras, såsom älghundar och stövare, är ett bra riktmärke 3 mil per vecka under vår och sommar.

Jag tycker det är lämpligt att cykla. Det tycker jag för att hundarna kan hålla ett högre tempo än om jag löpte med dem. Som med all träning är det dock viktigt att börja med lättare träning och successivt öka. Det sista jag vill är att hunden skadar sig och riskerar att få en jaktsäsong förstörd. Att löpträna med hunden är bra för dig själv. En lång jaktsäsong kräver även att du som hundförare orkar att röra dig i skogen utan att bli trött eller riskera att skada dig.

Hur gör man då det är väldigt varmt?

Under sommaren kommer perioder då det är väldigt varmt. Dessa dagar vill i varje fall inte jag träna med hunden dagtid. Det är inte snällt mot hunden då de inte svettas på samma sätt som vi människor. Det finns då två val. Träna under den svalare tiden på dygnet eller låta jakthunden simma.

När hunden simmar är det lämpligt att jakthunden har på sig en flytväst för hund. Sen är det upp till dig om du simmar med dem eller sitter i en båt och ror. Sedan gäller det att ha hela tiden ha hunden under uppsikt. Allt för at inte någon olycka ska vara framme.

Lämna en kommentar